Recordvermogen zonnepanelen geïnstalleerd in 2020

Nederland installeerde een recordhoeveelheid van 2.933 megawattpiek aan zonnepanelen in 2020. Ondanks de coronacrisis kwamen er afgelopen jaar dus meer zonnepanelen bij dan het jaar daarvoor. 

In Nederland werden er in totaal bijna 9 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. De meerderheid van het vermogen aan zonnepanelen is geïnstalleerd op daken voor commercieel gebruik: 1.838 megawattpiek. Op daken van huizen werd 1.095 megawattpiek geïnstalleerd.

Het is een relatief onverwachte grote groei: tijdens de eerste lockdown ervaarden installateurs de nodige beperkingen door leverproblemen.

Groei in Europa

Nederland doet het goed in vergelijking met andere Europese landen als het gaat om zonnepanelen. We staan in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen. Op Duitsland na is er zelfs geen enkel ander land met zoveel zonnepanelen per inwoner. Dit zorgde ervoor dat Nederland vorig jaar de mijlpaal bereikte van 1 miljoen woningen met zonnepanelen op het dak.

De verwachting is dat de groei ook in 2021 zal doorzetten. Dit komt onder andere door projecten die door de coronacrisis zijn uitgesteld en die dit jaar alsnog gerealiseerd zullen worden.

Dit is te lezen in de nieuwste editie van het Nationaal Solar Trendrapport opgesteld door Dutch New Energy Research. Meer weten? Het Solar Trendrapport is hier gratis te downloaden!

Ook zonnepanelen op uw (bedrijfs)dak? Wij helpen je graag verder: info@greensparq.nl | 0318 255 444

 

Bron: Solarmagazine, 2021